NVDE roept Kamer op tot spoedige behandeling Wet collectieve warmte (Wcw)
De energietransitie in Nederland boekt vooruitgang, maar de warmtetransitie blijft achter. De Wet collectieve warmte (Wcw), die vandaag in de Tweede Kamer wordt besproken, is cruciaal om hierin een doorbraak te forceren. De NVDE verwelkomt het wetsvoorstel en benadrukt het belang van snelle besluitvorming om betaalbare, duurzame én betrouwbare warmtevoorziening mogelijk te maken. Ze beperken netcongestie, benutten lokale duurzame warmtebronnen én helpen bij het afbouwen van onze afhankelijkheid van fossiel gas.
Hoewel Nederland inmiddels Europees koploper is in hernieuwbare stroom en laadinfra voor elektrisch rijden, is het tempo in de warmtetransitie laag. De aanleg van warmtenetten blijft ver achter bij de ambities. Slechts zo’n 15.000 woningen per jaar worden aangesloten op een collectief warmtesysteem, terwijl dat er 80.000 tot 100.000 per jaar moeten worden om de klimaatdoelen te halen en energieonafhankelijkheid te vergroten. Dat is ernstig, want de sterk fluctuerende gasprijs die volgens het Haags Centrum voor Strategische Studies nog zal toenemen, levert burgers veel onzekerheid op over hun energierekening. Gebruik van warmte uit eigen land, individueel of collectief, maakt ons energieonafhankelijker.
Warmtenetten bieden een essentieel oplossing op plekken waar ze maatschappelijk voordeliger zijn dan individuele oplossingen, zoals in dichtbevolkte stadswijken. De NVDE steunt het Warmtebod waarin gemeenten en andere partijen aangeven onder welke randvoorwaarden zij 540.000 tot 630.000 nieuwe aansluitingen per 2035 in de bestaande bouw denken te kunnen realiseren.
Lees hier de NVDE Inbreng voor het Wetgevingsoverleg over de Wet collectieve warmte.