Politieke partijen over de energietransitie in de vier grote steden

16 maart 2018

Duurzame energie is hot, ook in de lokale politiek. Het merendeel van de partijen in de vier grootste steden heeft concrete plannen voor meer duurzame energie. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) dook in de verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van komende woensdag 21 maart 2018 en trok een aantal hoopgevende conclusies.

De NVDE keek naar de verkiezingsprogramma’s van de  partijen die meer dan 5% van de stemmen gaan halen volgens de peilingen van Maurice de Hond. Met gezamenlijk dik 2 miljoen inwoners zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de grootste gemeenten van Nederland. Binnen deze vier steden leveren de meeste partijen concrete plannen om te verduurzamen op energiegebied. De verschillende maatregelen voor meer duurzame energie zijn per partij natuurlijk net anders geformuleerd, maar de hoofdlijnen zijn opvallend eensluidend. Hieronder worden een paar voorbeelden genoemd per gemeente.

In Amsterdam willen GroenLinks, PvdA, D66 en VVD gaan investeren in windmolens. Vooral locaties in het westelijk havengebied en rondom het Noordzeekanaal zijn populair. Ook hebben deze partijen het doel om alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal te maken.

In Den Haag willen maar liefst acht partijen (GroenLinks, PvdA, de Haagse Stadspartij, PvdD, VVD, CDA, D66 en CU/SGP) er voor zorgen dat Den Haag in 2030 CO2-neutraal is. Verder willen deze partijen dat alle nieuwe huizen klimaatneutraal gebouwd worden vanaf 2020.

De SP, PvdA, D66 en GroenLinks willen er in Rotterdam voor zorgen dat alle nieuwbouw energieneutraal is vanaf 2020. Verder willen deze partijen dat er een verduurzamingsfonds komt. Met dit fonds kunnen burgers huizen onder andere goedkoper isoleren en voordeliger zonnepanelen aanschaffen.

In Utrecht willen de PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks ervoor zorgen dat het openbaar vervoer minder CO2 uitstoot. Dit willen ze gaan bereiken door bussen op elektriciteit en waterstof te laten rijden. Verder willen de partijen elektrisch rijden stimuleren door meer laadpalen te plaatsen in Utrecht.

De Monitor van KRO- NCRV heeft eerder onderzoek uitgevoerd naar klimaatambities van lokale partijen. https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/hoogleraar-over-lokale-plannen-duurzaamheid-weinig-concrete-voorstellen


Misschien ook interessant