NVDE in Ronde Tafel Tweede Kamer over Russisch gas

9 maart 2022

Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) voerde vandaag het woord in de Tweede Kamer tijdens de hoorzitting over Russisch gas. Hij zei dat Nederland drie miljard euro betaalt voor eigen gebruik van Russisch gas, en met de huidige prijzen zelfs een veelvoud daarvan. De pijnlijke waarheid is dan ook dat de raketten die nu vallen op Oekraïense woonwijken, mede door ons zijn gefinancierd. En het klimaat betaalt een hoge prijs voor de afhankelijkheid van fossiele energie. De energierekeningen van mensen en bedrijven rijzen de pan uit. De huidige situatie is onaanvaardbaar. Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Energiebesparing en duurzame energie kunnen veel winst bieden. Klimaatbeleid is ook onafhankelijkheidsbeleid. Het klimaatbeleid moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd, met wat schepjes er bovenop. De NVDE presenteerde vorige week een plan, om binnen een jaar vijf miljard kubieke meter gas te besparen, en binnen vier jaar kan dit tien miljard zijn.

Van der Gaag noemde de noodzaak om een nationaal bespaarprogramma te starten, en de onderdelen daarvan. Ook noemde hij het belang van duurzame opwek van warmte en elektriciteit, het uitbreiden van netinfrastructuur en het versnellen van doorlooptijden (gisteren ook genoemd door de Europese commissie). Het is geen goed idee om kolencentrales weer meer in te zetten voor elektriciteit, want dan verdubbelen de CO2-emissies, en bovendien komt 46% van de steenkolen uit Rusland (gas: 40%), dus dat verergert de afhankelijkheid van Rusland alleen maar. We moeten niet in de oude valkuil vervallen om weer naar fossiel te grijpen.

Kijk hier naar de inleiding van Olof van der Gaag tijdens de Ronde Tafel Russisch gas:

 

Interruptie Kröger (GroenLinks): Er zijn allerlei kansen om nu grootschalig energie te besparen om juist de versnelling in de transitie te krijgen, maar je ziet ook vaak in crisis dat er een tegenreactie komt en juist dingen in gang worden gezet die de transitie tegenwerken.
Waar moeten we ons als Kamer bewust van zijn daarin?

 

Interruptie Van Raan: Aan de ene kant horen we dat we dingen aan de markt moeten overlaten, terwijl gebleken is dat de markt aan alle kanten gefaald heeft, de heer van Gaag brengt dat terecht in kaart. Ziet de heer van der Gaag ook zo’n crisisaanpak, waar zit het dwingende karakter nu van de overheid?

 

Interruptie Boucke (D66): Kan de heer van der Gaag reflecteren op de opmerkingen van de EC die wel aangaf dat we misschien weer tijdelijk op kolen moeten overstappen?

 

Interruptie Bontenbal (CDA): Waarom de NVDE in tegenstelling tot sommige leden van deze Kamer, pleit voor biomassa?

 

Interruptie Grinwis (CU): Over het energiebesparingsplan waar de NVDE voor pleit, wat zou minister Jetten morgen moeten besluiten of moeten voorstellen om het energiebesparingsplan vanaf aanstaande zaterdag door te kunnen voeren? Wat is er nodig van de overheid om dit zo snel mogelijk effectief te krijgen?

 

Lees hier het Verslag NVDE_ Rondetafelgesprek Russisch gas – 9 maart 2022

Het hele Ronde Tafel gesprek is hier terug te kijken.


Misschien ook interessant