Innovaties waar we in 2019 vrolijk van werden!

19 december 2019

Innovaties in duurzame energie zijn broodnodig om de klimaatdoelen te halen. En het gaat zeker de goede kant op! De NVDE, TKI Urban Energy en TKI Wind op Zee zetten zes innovaties op een rij waar wij in 2019 blij van werden. Belangrijke innovatietrends die wij zien zijn onder andere: slimmere techniek bij de opwekking van duurzame energie, afstemming tussen vraag en aanbod, het koppelen van de warmte- en stroommarkt, opslag van warmte en elektriciteit en sociale vernieuwing die het mensen makkelijk maakt om te verduurzamen.

 

Gezamenlijke inkoopacties
Winst uit je Woning organiseert gezamenlijke inkoopacties voor isolatiemaatregelen en zonnepanelen, samen met gemeenten. Bij elke inkoopactie worden er tussen de 10.000 en 50.000 woningeigenaren aangeschreven. Hiermee wordt lokaal een zeer grote vraag gegenereerd en kan het werk scherp worden ingekocht tegen hoge kwaliteitseisen. Gemiddeld schrijft tien procent van de aangeschreven doelgroep zich in en neemt 30 procent daarvan ook daadwerkelijk maatregelen af.
website

Warmtepomppaneel
Zelf stroom én warmte produceren zonder gas en compleet geluidloos. Het kan met een systeem van PVT warmtepomppanelen, en een water/water warmtepomp. Triple Solar® produceert en levert dit systeem, waarmee een woning met zeer hoog rendement en op duurzame wijze van warmte, warm tapwater en elektriciteit wordt voorzien. Dat betekent een zeer lage CO2 uitstoot en energierekening. En dat in alle seizoenen, 24 uur per dag.
website

Hoogbouw wordt energieleverend
Flats uit de jaren ’60-‘70 worden energieleverend dankzij het project Inside Out. Het revolutionaire is dat het bijna alle installaties naar buiten brengt. De installaties voor verwarming, tapwater, ventilatie, zonwering en duurzame energieopwekking worden geïntegreerd in drie multifunctionele bouwdelen voor op het dak en aan de gevels. Zo kunnen deze energieslurpers worden omgebouwd tot comfortabele woningen met lage, stabiele woonlasten.
website

Isolatie op maat in jaren ’50-huurwoningen
In Nederland staan 272.000 sociale huurwoningen die tussen 1945 en 1964 gebouwd zijn. Veel potentie voor energiebesparing dus. Hogeschool Saxion en Stichting Pioneering delen deze huizen in een proef grofweg op in tweeën: ‘keuken-woonkamer’ en ‘de rest de woning’. Deze compartimenten krijgen verschillende isolatie-toepassingen en ventilatiesystemen, met bijpassende warmteafgifte. Dit levert een labelsprong op van C naar A++. En toch zijn de kosten in verhouding tot de gebruikelijke isolatie aan de buitenkant beduidend lager.
website

Innovatieve windturbinefundaties
De Slip Joint is een nieuw type verbinding tussen de windturbine en de fundatie (monopile), ontwikkeld door het bedrijf Delft Offshore Turbine (DOT). De toren van de windturbine heeft onderaan een conische vorm die overeenkomt met de conische vorm van de fundatie. De installatie gebeurt door eenvoudig de windturbine over de monopile te schuiven en zo een verbinding op basis van wrijving te creëren zonder gebruik van specie of bouten. Dit eenvoudige mechanisme maakt kostenreductie mogelijk door zowel besparingen op het benodigde materiaal, apparatuur, personeel als een kortere installatietijd.
website

Zacht en snel windmolens bouwen op zee zonder het leven in zee te verstoren
Hoe kun je zo rustig mogelijk funderingen voor windmolens in de zee bouwen? Dat is de uitdaging van alle bouwers van windmolens op zee. In de afgelopen maanden zijn de eerste tests gedaan met een nieuwe installatietechniek die de monopiles (palen van de fundering) in de grond ‘draait’ in plaats van hamert. Onder de noemer Gentle Driving of Piles (GDP) wordt deze nieuwe methodiek getest op de Maasvlakte. Met deze veelbelovende methode wordt het plaatsen van monopiles efficiënter en tegelijkertijd is de techniek vriendelijker voor het onderwaterleven.
website


Misschien ook interessant