NVDE Startup Wellsun: transparante zonnepanelen

21 februari 2019

Daglicht naar binnen laten en duurzame energie opwekken? Dat kan! Wellsun, startup lid van de NVDE, ontwikkelde de Lumiduct, een oplossing om gebouwen duurzamer en leefbaarder te maken. Door middel van dit systeem wordt er meer zonne-energie uit een gevel gehaald dan met enig alternatieve techniek. De transparante zonnepanelen van de Lumiduct hebben het hoogste rendement (300Wp/m2) terwijl ze daglicht doorlaten en je goed zicht naar buiten blijft houden.

De Lumiduct zorgt ervoor dat de transparante zonnepanelen altijd de zon volgen, waardoor alleen het directe, hinderlijke licht wordt geblokkeerd. Zo wordt er overdag een constant binnenklimaat met veel daglicht gecreëerd, terwijl al het overtollige, hinderlijke licht wordt omgezet in nuttige energie. Dit resulteert in een transparant en licht gebouw dat meer energie opwekt dan als je de gehele gevel zou volhangen met normale zonnepanelen. Bovendien wordt met de Lumiduct tot 40 procent kosten bespaard op koeling en tot 30 procent op kunstlicht.

’s Nachts verandert de gevel in een mediagevel, door de optionele integratie van LEDs. Met deze functionaliteit wordt het mogelijk om met de omgeving te communiceren of mooie sferen te creëren.

Lumiduct door startup Wellsun
Alblasserdam, oktober 2017, Nieuwe zonnegevel techniek bij Mondial Movers. Foto: Walter Herfst

 

 


Misschien ook interessant