Isolatiebedrijven spelen sleutelrol bij verduurzaming woningen

5 april 2017

Energiebesparing en aardgasloze wijken staan behoorlijk in de aandacht de laatste tijd. Goede tijden dus voor isolatiebedrijven die huiseigenaren kunnen helpen verduurzamen. Wat voor kansen liggen er en hoeveel aardgas kunnen zij helpen besparen? ‘Er is te weinig aandacht voor kleine maatregelen.’

Aardgasloze wijken zijn de laatste maanden misschien het heetste onderwerp in de energietransitie in ons land. Maar voordat Nederland volledig van het aardgas af kan zijn, is er nog veel nodig. Isolatie speelt daarin een hele belangrijke rol. Wijken zonder aardgas zijn alleen mogelijk wanneer de bestaande woningen eerst vergaand worden geïsoleerd. Als je hier geen aandacht aan schenkt zal het onmogelijk zijn om woningen zonder aardgas te realiseren.

Kleine maatregelen zorgen voor grote slag

De politiek zet de druk er in ieder geval op. Ook op verduurzamen en energieneutraal maken van woningen in ons land. Commercieel directeur Henk ter Harmsel van Pluimers Isolatie vindt het jammer dat er vooral over grote stappen wordt gepraat. Politiek en media hebben het over het maximaal haalbare, terwijl technische complexiteit, hoge kosten en onvoldoende aansluiting bij bewoners juist grote volumes nog in de weg staan. Er is te weinig aandacht voor de kleine maatregelen voor bewoners, stelt Ter Harmsel. “Juist met de gefaseerde aanpak van woningen kunnen we een enorme slag maken voor het milieu. Door massaal in te zetten op deze efficiëntere en goedkopere aanpak kan verduurzaming in sneltreinvaart op grote schaal landelijk worden uitgerold.”

Energieneutraal maken van je huis is voor veel mensen namelijk behoorlijk ingrijpend, stelt Ter Harmsel. “Allereerst vereist het een omdenken en daarnaast financieel een enorme investering in je huis. Vloeren moeten eruit, LTV-verwarming erin, ketel en radiatoren vervangen. Bij nieuwbouw is het prima te realiseren, maar bij de bestaande bouw moeten we het doen in een gefaseerde aanpak. Begin bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie en daarna pas buitengevelisolatie. Met gefaseerde maatregelen kun je mensen laten wennen, en vanuit de buitenschil de verduurzaming gaan opbouwen totdat de woning energieneutraal is. Als je in één keer de lat te hoog legt, zul je zien dat de rem erop gaat.”

Spouwmuurisolatie

Pluimers Isolatie is dan ook actief in de lobby voor meer gefaseerde maatregelen. Kijk eens naar de particuliere woningen. “Aan de overheid is het dan om te laten zien wat de goede stappen zijn. Spouwmuurisolatie is een relatief laag bedrag. Zo laat je mensen wennen aan een stukje comfort en dat zal hen triggeren en enthousiast maken. Bovendien bespaar je meteen energie en dus CO2.”

Vloerisolatie bij nieuwbouw. Foto: Flickr Creative Commons/Ano Life.
Vloerisolatie bij nieuwbouw. Foto: Flickr Creative Commons/Ano Life.

De overheid is overigens al sinds vorig jaar begonnen met de campagne ‘Energie besparen doe je nu’, waarmee ze huiseigenaren wil stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren. Onder meer door hen te ondersteunen bij het zoeken naar een geschikt isolatiebedrijf of leverancier. Ter Harmsel noemt het een ‘goede actie”, maar echt tot een versnelling heeft het niet geleid. “Ik had er qua absolute aantallen iets meer van verwacht. Ik denk dat we met zijn allen moeten nadenken hoe we isoleren moeten gaan stimuleren. Dus overheid en markt samen.”

De vervuiler betaalt

De directeur van Pluimers Isolatie denkt zelf aan fiscale stimulering of verplichtende maatregelen, zoals in Denemarken en Engeland. “Het is natuurlijk maar een manier, maar daardoor pakken ze in die landen wel door met bijvoorbeeld aardgasloze wijken.” Ter Harmsel zelf stelt het principe voor waarbij de vervuiler betaalt. “Dat kan net als bij automobilisten. Hoe vuiler je auto, hoe meer belasting je betaalt. Een fiscale prikkel moeten we dan ook goed onderzoeken. Het helpt om mensen met minder financiële draagkracht ook mee te nemen en verduurzaming van de woning voor iedereen mogelijk te maken. Het mooie is: het is geen weggegooid geld. Als Nederland moeten we nu eenmaal stappen nemen en voor de particuliere huiseigenaar biedt het alleen maar voordelen. Je bespaart energie, en dus woonkosten, en je krijgt meer comfort terug.”

Maar aardgasloos of energieneutraal, de verduurzaming van woningen begint met isoleren, benadrukt Ter Harmsel. “Energie die je niet nodig hebt, hoef je immers ook niet op te wekken.”


Misschien ook interessant

Olof van der Gaag in podcast Betrouwbare Bronnen – VVD’er Silvio Erkens strijdt voor versnelling van het klimaatbeleid

Olof van der Gaag in podcast Betrouwbare Bronnen – VVD’er Silvio Erkens strijdt voor versnelling van het klimaatbeleid