Werkt verplichting wel om de industrie aan te sporen om de doelen van het Energieakkoord te halen? Op 23 mei was voorzitter Teun Bokhoven te gast bij radioprogramma BNR Duurzaam van presentator Harm Edens om daar samen met Reinier Gerrits, Hoofd energie en klimaat van de Nederlandse Vereniging Chemische Industrie (VNCI) over te praten.
Want we lopen in Nederland behoorlijk achter op de doelen van het akkoord.
Achterstand
“Dat komt omdat er nu eenmaal een enorme uitdaging ligt”, zegt Bokhoven in de uitzending. “We komen van heel ver. Maar er gebeurt wel heel veel. Kijk maar hoe we in tien jaar tijd het deel duurzame energie hebben verviervoudigd. Alleen met energiebesparing lopen we achter. We moeten gas geven om die achterstand in te halen, zowel in de gebouwde omgeving als in de industrie.”
Heffingen en boetes
Als er in oktober geen vooruitgang wordt geboekt, zal de borgingscommissie heffingen of boetes uitdelen. Maar werkt zo’n verplichting wel? “Er is een achterstand en we hebben met zijn allen afgesproken om de doelstellingen te halen”, stelt Bokhoven. “Er kan al heel veel maar er moet echt een stapje erbij. Als bedrijven het niet uit zichzelf doen, kunnen we kijken naar mogelijke andere manieren, zoals een bonus-malus regeling, om deze doelen toch te bereiken.” Volgens de NVDE-voorzitter heeft een dergelijke verplichting al eerder op andere terreinen gewerkt. “Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwbouw, daar hebben ze al sinds de jaren ’90 een verplichting voor energiebesparende maatregelen. Dat werkt en is bovendien ook nog eens kostenefficiënt. Als bedrijven uiteindelijk zelf geen maatregelen nemen, kun je zulke stappen overwegen. Maar natuurlijk is het beter om bedrijven aan te sporen het zelf te doen.”
Luister de hele discussie op BNR Duurzaam via deze link. Het gesprek met Teun Bokhoven begint vanaf minuut 03.52.