Energiefondsen geven ondernemers advies en financiering

5 maart 2020

De regionale energiefondsen helpen lokale ondernemers met advies en waar nodig met financiering. De provinciale en stedelijke fondsen zijn verenigd in de REFS. Ze zetten zich in om energiebesparing en het opwekken van hernieuwbare energie te bevorderen. Een mooi voorbeeld is de EigenWijkse Energie Coöperatie, die de transitie in Wijk bij Duurstede vormgeeft in samenwerking met lokale bedrijven, in samenwerking met het Energiefonds Utrecht.

Energiefondsen staan voor een belangrijke taak: lokale ondernemers flexibel door de energietransitie heen helpen, want waar moet je beginnen? Het Energiefonds Utrecht biedt ondersteuning met advies en begeleiding, en waar nodig met financiering. Terugverdientijd, besparing en subsidies zijn belangrijke triggers om te verduurzamen. Wie zich tijdig verdiept in de mogelijkheden en de transitie stapsgewijs invoert, voorkomt een hoge eenmalige investering op het laatste moment. Velen zijn daar al mee begonnen en vertellen erover op energiefondsutrecht.nl.

Energiefondsen bieden ondernemersadvies
De regionale energiefondsen die door het hele land verspreid zijn, verenigd in de REFS, hebben een maatschappelijke functie. Deze onafhankelijke fondsen zetten zich in om energiebesparing en het opwekken van hernieuwbare energie te bevorderen. Voorzitter Henk Vermeulen van Energiefonds Utrecht vertelt dat het fonds ondernemers ondersteunt bij hun keuze voor passende energiebesparing. “Medefinanciering kan daarbij een onderdeel zijn”, zegt hij. “Want het fonds kan haar eigen financieringsinstrumenten inzetten als het de ondernemer wat moeilijker lukt om de plannen financieel rond te krijgen. Provincie en gemeente Utrecht hebben daarvoor 20 miljoen beschikbaar gesteld. Het uitgeleende bedrag komt terug in het fonds waarna het opnieuw kan worden uitgeleend om weer andere initiatieven van de grond te krijgen.”

Krachten bundelen
Regelmatig bundelen partijen de krachten om projecten te verwezenlijken. Een mooi voorbeeld: in Wijk bij Duurstede en omgeving werken de EigenWijkse Energie Coöperatie, de gemeente, het Ondernemersfonds en de lokale installateur Van der Sijs samen om een netwerk van vijftig openbare intelligente laadpalen te realiseren. Elektrische rijders kunnen gebruikmaken van lokaal opgewekte groene elektriciteit. Het Energiefonds verstrekte een lening van € 50.000 voor dit project. In 2019 realiseerde EigenWijkse een deelproject van 1350 zonnepanelen op het dak van turnhal Mariënhoeve, dat 100 huishoudens in Wijk bij Duurstede van stroom voorziet. Het Energiefonds Utrecht financierde een deel van de investeringskosten. 

Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding op de energietransitie voorkomt problemen als de gaskraan daadwerkelijk wordt dichtgedraaid. Veel ondernemers zijn daarmee al druk bezig en merken dat energiebesparende maatregelen daadwerkelijk iets opleveren. Of het nou gaat om een investering in zonnepanelen op een schooldak, ledverlichting op de tennisbaan of een gasloos restaurant; door substantiële besparingen betaalt de investering zich terug. Op de website energiefondsutrecht.nl zijn tientallen inspirerende projecten te vinden die tot stand gebracht zijn door ondernemersinitiatieven en een beetje hulp van het Energiefonds Utrecht, dat graag haar uitgebreide expertise deelt.
Meer weten? Kijk op energiefondsutrecht.nl of op REFS.


Misschien ook interessant