NVDE doet tien voorstellen aan onderhandelaars regeerakkoord

6 april 2017

Informateur Edith Schippers en de onderhandelaars van de VVD, CDA, D66 en GroenLinks ontvingen vandaag tien voorstellen van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. ‘Alle seinen staan op groen voor een doorbraak van duurzame energie’, schrijft de NVDE. ‘Oranje-groene’ energie maakt Nederland onafhankelijk en economisch sterk. Duurzame energie is een banenmachine en gaat klimaatverandering tegen. De onderhandelaars kregen een chocolade klimaatkonijn voor extra energie tijdens de lange vergaderdagen.

De NVDE benadrukt namens ruim duizend bedrijven dat het toekomstige energiebeleid gestoeld moet zijn op ambitieuze doelen in lijn met het Parijs-akkoord. De hoofddoelstelling voor vermindering van de CO2-uitstoot moet worden vertaald naar nationale, bindende (tussen)doelen voor energiebesparing en duurzame energie, en moet worden vastgelegd in een Klimaatwet.

De NVDE stelt onder andere voor om de gebouwde omgeving in 2035 aardgasvrij te maken. De belasting op gas moet even hoog worden als die op elektriciteit. Daardoor wordt de business case voor duurzame warmte en isolatie sterker.

De subsidies voor duurzame energie (SDE+ en ISDE) moeten tenminste tot 2030 worden gecontinueerd, zodat alle technieken fors door kunnen groeien. Ook moet Nederland stevig inzetten op het terugdringen van CO2-uitstoot in de industrie.

Lees hier de aanbiedingsbrief aan informateur Edith Schippers
Lees hier de NVDE-voorstellen voor het regeerakkoord


Misschien ook interessant