NVDE in de media

8 mei 2024

Geopolitiek en fossiele kwetsbaarheid als argumenten voor de energietransitie

In opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), Gasunie, VNO-NCW, en de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) heeft Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) het rapport ‘Een snelle energietransitie: Niet alleen voor het klimaat!’ gepubliceerd. In dit rapport bespreekt HCSS de fossiele kwetsbaarheid van Nederland en de EU en mondiale geopolitieke spanningen en hun impact op de energietransitie.

6 mei 2024

’Snelle transitie van fossiele naar duurzame energie is van levensbelang’

Niet alleen om het klimaat, ook om in tijden van geopolitieke spanningen niet van andere mogendheden afhankelijk te zijn voor energie, moeten Nederland en de EU haast maken met de transitie van fossiel naar duurzaam. Dat argumenteren Lucia van Geuns en Jilles van den Beukel.

5 mei 2024

Olie- en gasprijzen niet omlaag komende tien jaar, ‘misschien zelfs omhoog’

Olie- en gasprijzen gaan de komende tien jaar waarschijnlijk niet afnemen, ondanks dat er veel duurzame energie gegenereerd wordt, zegt energiedeskundige Lucia van Geuns van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies in BNR’s Big Five. ‘Misschien gaan de prijzen van olie en gas zelfs wel omhoog.’ De oorzaak? Geopolitiek

5 mei 2024

Minder warmtepompen door vol stroomnet? ‘Boel hoeft niet overal op slot

Huishoudens in een deel van het land krijgen het advies om geen elektrische warmtepomp te nemen, maar een hybride. Door de drukte op het stroomnet is er volgens het demissionaire kabinet geen ruimte voor volledig elektrische modellen. Een gemiste kans voor de verduurzaming van woningen?

5 mei 2024

Nederland moet energietransitie versnellen, ‘worden vijftien moeilijke jaren’

Nederland moet de energietransitie versnellen, schrijven energiedeskundigen Lucia van Geuns en Jilles van den Beukel. Met deze ‘vlucht vooruit’ kan Nederland de kwetsbaarheid met betrekking tot fossiele brandstoffen voor zijn. Én over 15 jaar een voorsprong hebben in termen van kennis en infrastructuur. ‘De komende tien tot vijftien jaar zullen moeilijk zijn, maar er zijn kansen als de relatie tussen industrie en overheid wordt hersteld.

30 april 2024

VS en Japan spreken eindelijk af wanneer ze stoppen met kolen

Rijke, ontwikkelde landen stoppen uiterlijk in 2035 met kolen om elektriciteit op te wekken. Dat beloven de G7-landen na een tweedaags klimaat- en energieoverleg in Turijn. Op de klimaattop in Dubai beloofden bijna alle landen ter wereld voor het eerst om ‘weg te bewegen’ van fossiele brandstoffen, maar aan harde deadlines ontbrak het.

Pagina [tcb_pagination_current_page] van [tcb_pagination_total_pages]