NVDE over pakket Groene Groei: goede acties, vooral in industrie meer mogelijk voor structurele verduurzaming 

25 april 2025

Het Pakket voor Groene Groei bevat goede maatregelen die Nederland sterker, schoner en onafhankelijker maken. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is blij met de snellere vergunningprocedures, de voortzetting van de onmisbare SDE++, de bijmengverplichting groen gas en de stimulans voor elektrisch rijden. Met name in de industrie is meer mogelijk en nodig. Lastenverlichting voor de industrie is begrijpelijk maar geen alternatief voor verduurzaming. Dit zou dus ook niet moeten worden betaald uit het Klimaatfonds. “Alleen schoon produceren maakt ons sterk, onafhankelijk en toekomstbestendig. Anders laten we de schoorsteen nu roken op kosten van onze kinderen” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE.

Netinfra
Het is goed dat er een uitgebreid pakket ligt om de aanleg van energieinfrastructuur te versnellen en doorlooptijden mogelijk zelfs te halveren. Ook het verder stimuleren van flexcontracten voor de Industriële Demand Side Response is welkom.

Groene energie
De SDE++, het werkpaard van de energietransitie, wordt in 2026 opnieuw opengesteld met een indicatief budget van € 8 mld. Dat is goed nieuws, al heeft de sector natuurlijk meer zekerheid nodig dan één extra jaar, bijvoorbeeld omdat veel projecten een voorbereidingstijd van vele jaren hebben. De NVDE is blij met de bijmengverplichting voor groen gas, al had deze nog een maatje groter en sneller gemogen. We hebben te veel stikstofemissies en te weinig gas in Nederland, en mestvergisting kan bijdragen om beide te verbeteren. Het is ook fijn dat de overheid inspringt om het opslaan van CO2 tot een succes te maken, bijvoorbeeld door het stimuleren van het gebruik van biogrondstoffen met CO2-opslag. Dat zou ze op meer plekken moeten doen, want met opslag alleen redden we het niet.

Klimaat en energie-onafhankelijkheid
De NVDE denkt dat we met dit pakket dichter bij de klimaatdoelstelling voor 2030 komen. We zien mogelijkheden om de kans op het halen van de doelen te vergroten en bovendien onze energie-onafhankelijkheid te versterken. De NVDE deed eerder voorstellen die niet alleen CO2 reduceren, maar tegelijk ook import van aardgas overbodig maken en bijdragen aan het oplossen van de stikstofcrisis. De NVDE hoopt dat het kabinet deze win-win-win-kanjers alsnog gaat omarmen. Het gaat bijvoorbeeld om het verzilveren van energiebesparingskansen bij bedrijven door meer en betere handhaving en om het versnellen van de maatwerkafspraken, inclusief een stoplicht: bedrijven die kiezen voor verduurzaming worden snel geholpen; degenen die dit uitstellen komen achteraan te staan in de rij voor subsidies.

Industrie
Elektrificatie van de industrie zou meer moeten lonen. Het is daarom goed dat het kabinet de Indirecte Kosten Compensatie (IKC) weer wil invoeren, die  de gewenste elektrificatie eerder mogelijk maakt, zeker voor bestaande projecten. Maar het is geen goed idee om het geld hiervoor uit het Klimaatfonds te halen. Dat is bedoeld voor structurele verduurzaming, niet voor tijdelijke doekjes voor het bloeden. Het is overigens goed dat groene waterstof gestimuleerd wordt, met productie- en vraagsubsidies, infra en onderzoek

Mobiliteit
Elektrisch rijden blijft voordelig (vooral in het hogere segment): Het kabinet past de gewichtscorrectie voor elektrische auto’s aan van 25 naar 30 procent. Bovendien worden er serieuze stappen gezet richting normering van de zakelijke leasemarkt. Dit is een voor de hand liggende maatregel omdat de totale kosten (‘Total Cost of Ownership’, TCO) van een elektrische auto al gunstiger zijn dan die van een auto met verbrandingsmotor.
Het kabinet verkent verder of de motorrijtuigenbelasting in de toekomst kan worden gebaseerd op de grootte van een auto in plaats van het gewicht. Dat is een goede denkrichting. Vervuilende auto’s gaan dan meer betalen en daarmee worden elektrische auto’s juist aantrekkelijker en voordeliger. Als het verschil in belasting verdwijnt gaan andere zaken zoals onderhoudskosten en verbruik zwaarder tellen. Op die onderdelen scoort een elektrische auto beduidend beter dan een auto met een verbrandingsmotor.
Een ander positief punt is de inzet van biobrandstoffen. De inzet ervan wordt opgehoogd richting 2030. 

Energierekening verlagen
De NVDE is blij dat het kabinet tot een aantal maatregelen heeft besloten die helpen om de energierekening structureel betaalbaar te houden door verduurzaming. Zo is er meer budget voor het subsidiëren van isolatie en warmtepompen, en voor continuering van de nul procent-rente leningen van het Warmtefonds. Langjarige continuïteit en zekerheid over voldoende budget is een blijvend punt van aandacht. Het is goed dat er onderzoek komt naar de borging van de keuze voor duurzame alternatieven voor de cv-ketel, als de ketel kapot gaat.
De NVDE is blij dat energiebesparing wordt gestimuleerd door ondersteuning van het mkb, fixteams en handhaving van de energiebesparingsplicht voor bedrijven.
De verlaging van de energiebelasting voor iedereen, waar het kabinet voor koos, is niet effectief en kost wel veel geld, dat ten onrechte uit het Klimaatfonds gehaald wordt. Deze belastingverlaging scheelt elk Nederlands huishouden welgeteld vijf euro per jaar, de prijs van een zak paaseitjes.

Lees hier het nieuwsbericht van ministerie KGG, met link naar de Kamerbrief.

Dit bericht is aangevuld op 29 april 2025


Misschien ook interessant