Vacature: medewerker economie van duurzame energie

19 juni 2024

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is een vereniging van bedrijven die zich sterk maakt voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie. Door het bundelen van krachten uit de gehele sector wil de NVDE het proces van energietransitie met kracht, inspiratie en veel enthousiasme versnellen. De NVDE vertegenwoordigt meer dan 1.600 aangesloten bedrijven in de duurzame energiesector, goed voor een omzet van ruim 43 miljard euro en 200.000 werknemers in Nederland. We zijn daarin dé aanjager van de omschakeling naar duurzame energie. Naast onze landelijke werkzaamheden zijn we ook actief in de regio’s.

De energietransitie zit in een tempoversnelling, er liggen echter nog grote uitdagingen voor ons. De verdere realisatie van duurzame-energieprojecten heeft te maken met de rentabiliteit van projecten, inclusief flexibele opties die het systeem stabiel houden. Daarnaast is er een sterke wens om de kosten van duurzame energie (elektriciteit, warmte, gassen) omlaag te krijgen. In al deze gevallen is de precieze vormgeving van het stimuleringsbeleid essentieel. Waar komen risico’s te liggen, hoe creëren we de juiste concurrentie en schaalvoordelen? Dat beleid zal zich meer gaan richten op de hele keten, van productie via infrastructuur tot eindgebruik, niet alleen op de productie.

De medewerker economie van duurzame energie gaat op een resultaatgerichte manier aan de slag met deze taken:

  • Bijdragen aan de ontwikkeling en verfijning van financiële stimuleringsinstrumenten voor duurzame energie, zoals de SDE++ en diens opvolger, de tweezijdige contract for difference, en de diverse verplichtingsinstrumenten voor bijvoorbeeld groen gas en groene waterstof;
  • Bijdragen aan nieuwe beleidsvoorstellen die over ketens heen werken (complementaire ontwikkeling vraag, aanbod, infra);
  • Ontwikkelen van een monitor voor investeringen in duurzame energie;
  • Secretarisfunctie van de NVDE-commissie duurzame productie, landelijk & regionaal;
  • Bijdragen aan het Regioteam Energietransitie van de NVDE en partners ter ondersteuning van ontwikkelingen in de provincies;
  • De NVDE extern vertegenwoordigen in relevante events en bijeenkomsten bij o.a. paneldiscussies en webinars gericht op een publiek van professionals/experts.

Profiel: academisch werk- en denkniveau, bij voorkeur met een economische achtergrond, met enkele jaren werkervaring in duurzaamheid, wetenschap en/of de energiesector. Je bent iemand met kennis van zaken over (de economie van) duurzame energie, projectontwikkeling en energiebeleid. Je hebt een goede kennisbasis en een zich ontwikkelend profiel in de energiewereld. Daarbij schrik je niet terug voor complexe discussies en voor het doen van concrete beleidsvoorstellen. Je bent in staat om bij te dragen aan versteviging van het profiel van de NVDE in contact met beleidsmakers en professionals, en bent in staat om dit geluid uit te dragen richting een publiek van professionals. Sterk in communicatie en samenwerking, gemotiveerd voor de versnelling van de energietransitie.

De NVDE is gevestigd in Utrecht, met daarnaast een kantoor in Den Haag. Aantal werkdagen per week: in overleg. Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Marc Londo: marclondo[at]nvde.nl. Reacties welkom tot en met 19 juli 2024.


Misschien ook interessant