Inspiratietour toepassing van industriële warmtepompen

14 december 15:00 – 16.30 uur

Aanmelden: klik hier om u aan te melden voor het webinar van 14 december.

Volg deze herfst en winter weer de online inspiratietours over de mogelijkheden voor CO₂-reductie in de industrie. Laat u inspireren door de kennis en praktijkervaring die collega-bedrijven presenteren.

Bent u bezig met de elektrificatie van uw warmtevraag? En bent u benieuwd naar hoe warmtepompen rendabel, duurzaam en eventueel gecombineerd met andere technieken en processen in de praktijk toegepast worden in het productieproces? Dan is dit webinar iets voor u!

Wat kunt u verwachten?

De industrie kan fors bijdragen aan de vermindering van CO₂-emissies door elektrische warmtepompen in te zetten en door opwaardering restwarmte en stoom te kunnen herbenutten. Langzaam maar zeker verkent de industrie de beschikbare elektrificatie opties. Overweegt u een warmtepomp? Luister hoe DSM, Cosun Beet Company en Danish Crown Foods deze duurzame techniek toepassen.

Stap voor stap werkt DSM toe naar het verduurzamen van haar energiebehoefte. Dat doen ze onder andere door de inzet van warmtepompen. Die gebruiken elektriciteit om warmte en/of stoom te leveren voor lage- en hoge temperatuur-toepassingen. Hans de Wispelaere en Martin Borsje van DSM vertellen meer over hun praktijkervaring. Daarna legt Hans van der Stoel van Sparkling Projects uit hoe zij Danish Crown Foods ondersteund hebben in het proces van initiatie tot en met implementatie van de warmtepomptoepassing. Bas Nijssen van Cosun Beet Company gaat in op de toepassing van meertraps-warmtepompen voor de kristallisatie van suiker.

De punten die aan bod komen zijn o.a.:

 • Waarom heeft het bedrijf gekozen voor een warmtepomp?
 • Hoe is de warmtepomp ingepast in het productieproces?
 • Hoe is de samenwerking verlopen met de technologie-leverancier?
 • Hoe reageren de elektriciteitsnetbeheerder en -leverancier op de toegenomen stroomvraag (capaciteit, volume)?

Kennis en inspiratie voor CO2-reductie

In deze webinarreeks wisselt de industrie kennis uit. De verduurzaming en de diverse technieken van industriële processen in uw sector staan centraal. Hierbij komen onder meer aan bod:

 • Afwegingen
 • Aandachtspunten
 • Investerings- en exploitatiekosten
 • Rentabiliteit, CO₂-reductie
 • Inpasbaarheid van technieken binnen het bestaande proces en vergunningverlening

Een aantal deelnemers aan eerdere tours heeft inmiddels geïnvesteerd in CO₂-reductiemaatregelen.

Data

De organisatie is druk bezig met de invulling van het programma. De data staan inmiddels vast. Zet deze alvast in uw agenda. Alle inspiratietours vinden online plaats van 15.00 tot 16.30 uur.

 • Dinsdag 23 november 2021: de toepassing van e-boilers (geweest)
 • Dinsdag 14 december 2021: ervaringen met warmtepompen
 • Dinsdag 18 januari 2022: nog nader in te vullen
 • Dinsdag 8 februari 2022: van fossiele naar circulaire grondstoffen

De verslagen van alle sessies vindt u terug op www.verduurzamingindustrie.nl onder Terugblik webinars.

Meer weten?

Elektrificatie van de warmtevraag speelt een grote rol in de verduurzaming van de industrie. Een van de belangrijkste vragen is hoeveel elektriciteit de industrie precies nodig heeft en hoe de energiesector hierop moet inspelen. Op verzoek van de Werkgroep Power-to-Industry is de Routekaart Elektrificatie ontwikkeld. In de routekaart is een stappenplan uitgewerkt, waarin duidelijk wordt welke acties nodig zijn van rijksoverheid, industrie, energiesector, netbeheerders, Topsector, brancheorganisaties en onderwijs. Via deze link vindt u de Routekaart Elektrificatie.

Aanmelden voor 14 december

Klik hier voor de aanmeldlink van 14 december.