Olof van der Gaag bij BNR Duurzaam

1 mei 2018

 

Nederland is mogelijk 2 miljard euro minder kwijt aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen dan eerder werd verwacht, blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving. Vooral de fors lagere kosten van zonne- en windenergie drukt kosten om de CO2- uitstoot in 2030 volgens afspraak terug te hebben gebracht fors. Goed nieuws, dat bovendien perspectieven biedt, zegt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

 

Lees hier het hele gesprek tussen Bas van Werven (BNR) en Olof van der Gaag:

Bas van Werven (BNR): We zijn veel minder geld kwijt dan gedacht om onze klimaatdoelstellingen te halen. Blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de leefomgeving. En dat voordeel kan oplopen tot ruim twee miljard Euro. En dat komt allemaal omdat duurzame energie de afgelopen jaren veel en veel goedkoper is geworden. Bij ons Olof van der Gaag, Directeur bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Meneer van der Gaag, Goeiemorgen!

Olof van der Gaag: Goeiemorgen!

Bas van Werven (BNR): Wat een heerlijk nieuws!

Olof van der Gaag: Ja dat was nou eens feestelijk nieuws over Klimaatbeleid. We horen vaak tegenvallers, maar nu viel het gewoon eens mee.

Bas van Werven (BNR): Wie gaat er van profiteren? Wij als burgers of alleen de overheid?

Olof van der Gaag: In principe worden de kosten voor de energietransitie opgebracht door burgers en bedrijven, dus die zullen daar voordeel van hebben. Ondertussen is het  kabinetsdoel om de CO2-uitstoot met 49% te reduceren, maar we moeten uiteindelijk naar 100%, dus we hebben nog genoeg te doen.

Bas van Werven (BNR): We kunnen wel de doelstellingen makkelijker halen nu het goedkoper wordt.

Olof van der Gaag: De doelstelling worden makkelijker haalbaar, dus dat is gewoon goed nieuws.  Zon- en windenergie zijn een stuk goedkoper geworden en daardoor wordt de transitie betaalbaarder.

Bas van Werven (BNR): Zullen de doelstellingen ook moeten worden bijgesteld? Aangezien het allemaal goedkoper wordt, zou je ook kunnen zeggen dat je die sneller gaat halen.

Olof van der Gaag: Ja, wij van de duurzame energiesector zeggen: daar mag nog wel een schepje bovenop. Het kabinet heeft gezegd: we willen in ieder geval 49% reductie halen, maar eigenlijk liever 55%. Die 55% is nu beter bereikbaar geworden.

Bas van Werven (BNR): Ja, maar toch, dan kost het weer meer als we dat gaan doen.

Olof van der Gaag: Dan kost het weer evenveel als dat we eerder dachten, dus dat is dan een keuze. Maar die kosten vallen dus 1,4 tot 2,2 miljard Euro per jaar mee, dus dat geeft gewoon ruimte.

Bas van Werven (BNR): Hoe kan het zijn dat het PBL dat niet gezien heeft? Want die zien toch ook dat er ontwikkeling zit in de prijsontwikkeling van energie? Als duurzame energie meer gebruikt wordt dan wordt het goedkoper.

Olof van der Gaag: Ja die trend die zie je gelukkig al heel lang en het PBL had dat kennelijk toch nog wat onderschat. Dus zij zeggen nu dat zon en wind een stuk goedkoper worden dan dat zij de eerste keer hadden gedacht. Het is natuurlijk ook kort geleden dat we erachter kwamen dat er ook zonder subsidie een windpark op zee gebouwd kan worden. Dus de ontwikkelingen in die sector zijn ook echt wel heel hard.

Bas van Werven (BNR): Toch als we nu kijken naar de Duitsers, die hebben breed ingezet vanuit de overheid om bijvoorbeeld heel veel zonnepanelen op daken te krijgen. Waarom zouden we die 2 miljard niet teruggeven aan de burger middels subsidies om die verduurzaming van bijvoorbeeld huizen makkelijker te maken?

Olof van der Gaag: Dat is een heel belangrijk punt inderdaad. Niet alles is nu al goedkoper geworden. Die aardgasvrije woningen komen nog heel duur uit het rapport van PBL. We denken dat we daar hetzelfde kunststukje als met zon- en windenergie moeten uithalen. Namelijk gewoon zorgen dat er heel veel massa komt. Dat we niet honderden woningen, maar honderdduizenden woningen per jaar gaan doen. En dan gaan die kosten ook alles een dolle omlaag is mijn verwachting.

Bas van Werven (BNR): Maar het is een mooi cadeautje vandaag?

Olof van der Gaag: het is een prachtig cadeautje.

Bas van Werven (BNR): Ook voor iemand die jarig is, gefeliciteerd meneer van der Gaag!

Olof van der Gaag: Ja bedankt!

 

Luister het gesprek met Olof van der Gaag via deze link.


Misschien ook interessant