Motivaction nieuw lid NVDE

Motivaction is een onderzoeksbureau dat al ruim dertig jaar in kaart brengt wat Nederlanders drijft. Waarom gedragen mensen zich zoals ze zich gedragen? Waarom kopen ze wat ze kopen? Waarom stemmen ze wat ze stemmen? En natuurlijk ook: hoe verhouden mensen zich tot duurzaamheid en energie?

Deze laatste vraag is al jaren een belangrijk thema in ons werk.  Ons werk helpt overheden, netbeheerders en energieleveranciers om gebruik te maken van de energie die er in de samenleving zit: energie om te veranderen en krachten die remmend werken.

Toen wij kennismaakten met de mensen van de NVDE vielen een aantal puzzelstukjes op zijn plaats. Het zijn aardige mensen met een inhoudelijke interesse, gekoppeld aan een behoefte om effect te sorteren. Deze ingrediënten maakten de gesprekken die we voerden tot een feestje.

Inhoudelijk vinden we elkaar in deze interesse: de sociologie van de energietransitie. Wij hopen dat we met onze achtergrond een betekenisvolle rol kunnen spelen bij de NVDE. En het lijkt ons erg leuk om te doen.

“Het lidmaatschap van de NVDE is een cadeautje,” zegt Olof van der Gaag. “Het onderscheid dat Motivaction maakt in verschillende groepen burgers, mede op grond van hun waardes, is bijzonder bruikbaar in de energie- en mobiliteitssector. Elke groep heeft zijn eigen ‘drivers en barriers’ om duurzame maatregelen te nemen in hun eigen huis of met hun auto. Meer begrip van wat groepen mensen drijft, is cruciaal in de energietransitie, zeker nu we in de actiefase zitten waarin het Klimaatakkoord wordt uitgevoerd.”

Artikel delen?